På plats i nya lokaler i Åre

Polisen Helena Hroh står i polishusets matsal.

Gruppchef Helena Hroh och kollegerna utgår numera från Åre där fler brott begås än i Järpen. Bild: Niclas Vestefjell

Med den nya polisstationen i Åre kan polisen i västra Jämtland jobba mer effektivt, närmare de platser som har flest brott. I januari gick flyttlassen från Järpen.

– Flytten har varit på tal i 20 år så den är verkligen efterlängtad, säger Helena Hroh, som är gruppchef BF-IGV för det polisområde som omfattar Åre och Krokoms kommuner.

Tidigare hade polisen sin station i kommunens centralort Järpen och en mindre lokal med två arrestceller i Åre. En lösning som har varit ineffektiv under högsäsong för vinterturismen då området kring Åre-Duved fylls med tiotusentals turister. Avståndet mellan Åre och Järpen är drygt två mil.

– Det är ju i Åre som vi har en stor majoritet av våra ingripanden och nu kommer vi att slippa en massa transporter mellan orterna, säger Helena Hroh.

Årepolisen har nu tillgång till lokaler i två plan med garage och fem LOB-celler i nedre planet, och med arbets- och förhörsrum samt gemensamma utrymmen i det övre planet.

Receptionen är smart utformad för att i dess anslutning kunna ta upp anmälningar och hålla förhör.

– Dessutom får vi hälsocentralen som närmaste granne med de fördelar det innebär när vi har behov av provtagning vid misstanke om trafikonykterhet eller droger, säger Helena Hroh.

Årepolisen har som glesbygdsområde fått ett tillskott med totalt fyra nya tjänster sedan 1 februari och tillsammans med en mer effektiv organisation ger det utrymme för nya rutiner.

– Vi kommer att bli mer synliga och kan även fördjupa vårt samarbete med näringslivet och kommunen för att kunna förebygga brott.

Gruppen i Åre-Krokom består av 14 poliser i yttre tjänst. På polisstationen i Åre kommer det även att finnas två receptionister, en extra under högsäsong, en civilanställd utredare samt en barnutredare, underrättelsesamordnare och områdespolis.

– Med den nya polisstationen kan vi samla fler kompetenser under ett tak och skapa en utvecklande arbetsmiljö som jag tror kommer att underlätta framtida rekrytering i glesbygd. Jag hoppas att vi kan ha FU-ledare här längre perioder och även leda insatser och kommenderingar från stationen på ett annat sätt än tidigare, exempelvis vid stora evenemang i Åre som alpina VM 2019, säger Helena Hroh.

I Åre är polisen van med flexibel bemanning med det tryck som finns vid stora helger. I samband med påsk och nyår får man förstärkning utifrån av fler poliser och kombinerad förundersökningsledare och arrestbefäl. Den här påsken kommer fyra poliser från Gotland under en vecka och veckan efter midsommar åker poliser från Åre till Visby.