Veteraner på plats i Nord

Karl-Magnus Hedlund står i receptionsluckan på en polisstation. Bakom honom sitter Ulf Backman vid en dator.

Karl-Magnus Hedlund och Ulf Backman, pensionerade poliser i Västerbotten, jobbar som utredare och med att bemanna polisstationer. Bild: Patrick Degerman

Några år som pensionärer, mer hann det inte bli för Karl-Magnus Hedlund och Ulf Backman. I polisregion Nord – och på flera ställen i landet – har erfarna polisanställda ryckt in för att täcka upp.

De båda poliserna Karl-Magnus Hedlund och Ulf Backman är tillbaka på halvtid i glesbygdskommunerna Norsjö och Malå i Västerbotten.

– Jag är överlycklig att de här killarna vill återvända. De är energiska och handlägger 80 procent av utredningarna i området, säger deras närmaste chef Bo Sandström och fortsätter:

– För bara ett år hade vi stora svårigheter att klara bemanningen för yttre tjänst. Nu ser det mycket bättre ut och återanställning av tidigare poliser som civila utredare kan vara en bra lösning på många ställen.

Det märks att det är en inarbetad trio som vi träffar på polisstationen i Norsjö, åtta mil från Skellefteå.

– Vi har båda varit närpolischefer här och Karl-Magnus efterträdde faktiskt mig när jag gick i pension för några år sedan, berättar Ulf Backman.

Första pensioneringen, vill säga. Sedan i somras är de tillbaka och anställningsperioden har förlängts med ett halvår till sommaren 2017.
Genast ser bemanningen bättre ut i de båda inlandskommunerna Malå och Norsjö där Bo Sandström är gruppchef.

– Det krävdes en del turer med HR-avdelningen kring ersättningar och arbetstider för att få till den här lösningen.Men jag tror att det kommer att bli vanligare. Inom region Nord finns medel för att återanställa rutinerade poliser som civila utredare, säger han.

Norsjö har exempelvis under en period helt saknat operativa resurser. Nu har polisstationen även fått ett tillskott av yngre poliser som kan lägga tid på bland annat trafik- övervakning och att bekämpa inbrott och narkotika.

Karl-Magnus Hedlund lyfter fram det goda samarbetet med yngre poliser.

– Vi gör brottsplatsundersökningar och håller förhör, men många gånger är det mesta klart när vi tar över en utredning. Kraven på förstahandsåtgärder är så långt gångna numera.

Förutom utredningarna håller de polisstationerna i Malå och Norsjö öppna för allmänheten och arbetar efter ett fyraveckorsschema med två veckors heltidsjobb följt av ledighet.

Karl-Magnus Hedlund gjorde karriär av det gamla slaget. Efter examen 1971 blev han kvar i Stockholm 13 år innan han äntligen fick chansen att söka sig tillbaka till hembygden.

– Yngre poliser tror mig kanske inte, men faktiskt har jag sparat en A4-bunt med ansökningar till tjänster i Norrland som gick till annan sökande. Men till slut fick jag jobb i Norsjö, säger han.

Bo Sandström tror att polisen måste bli bättre på att rekrytera medarbetare med rötter i områden som är svårrekryterade.

– Långsiktigt är det nog den mest effektiva åtgärden mot polisbristen i glesbygd.