Snabba cash
De är skyldiga sina brottsoffer miljontals kronor, men tänker festa upp pengarna. Insatsen Baksmällan plockar bort guldkedjor och sportbilar – och minskar den kriminella glorian i krogmiljö. Svensk Polis följde med.
Mannen har hemmagjorda tatueringar över armarna, gjorda på fyllan, och den typiska anabolakropp som kommer när man inte längre går till gymmet. När två poliser leder ut honom från en av Stockholms mest kända krogar, är han samarbetsvillig och skämtsam. Men när han ombeds ta av sig sin tjocka guldkedja, försvinner lekfullheten i hans ögon.
– Föredrar du att ta av den själv, eller ska jag be min kollega hjälpa dig? säger Sajida Bergqvist, insatsledare från Kronofogdemyndigheten och pekar på en stadig polis som står bredvid henne.
Hon är en av två kronoinspektörer som åker med oss i polisens ledningsbil ikväll och har gjort en slagning i Kronofogdens indrivningsdatabas. Han har obetalda skulder.
Mannen med guldkedjan gör ett snabbt överslag och ropar sedan fram sin flickvän och beordrar henne att i bara linne, kjol och högklackat springa iväg i snön till närmsta bankomat för att tömma kontot. Hellre betala skulderna, mitt ute på trottoaren, än att behöva gå tillbaka in till kompisarna utan sin guldkedja.
– Vafan, jag har bott utomlands. Då blir det så där, man tappar kollen och skulderna tickar in. Förstår ni? säger han.
Det är lördagsnatt i Stockholms innerstad och insatsen Baksmällan är i full gång. Konceptet innebär att tre myndigheter kraftsamlar mot kriminella i krogmiljö: polisen, Kronofogden och Skatteverket. Syftet är att förminska den kriminella glorian och kraftfullt agera mot brottslingar som åker in till stan för att visa upp sig – för pengar som de är skyldiga sina brottsoffer.
Därför har vi med oss personal från specialverkställigheten hos Kronofogden som utreder och gör utmätningar på plats.
– Alltså, det här är så häftigt! Tillsammans blir vi starka, säger en av poliserna som är med.
Personalen från Skatteverket passar på att göra sina kontroller av exempelvis krogkasssan. Vi har också med oss en hundförare som letar efter narkotika och vapen, gränspolisen, samt resurser från både Södermalms och Södertäljes lokalpolisområden.
Att tre olika myndigheter samverkar så här på plats, gör att arbetet blir mer effektivt. Samtidigt ställer det särskilda krav på allt från att hålla sekretessen i planeringen inför insatsen, till att de skuldsatta som vi möter förstår vilka olika roller polisen, Kronofogden och Skatteverket har.
– Polisen har en unik personkännedom som är en viktig förutsättning för oss. De kan snabbt och effektivt selektera personer ur målgruppen, säger Sajida Bergqvist.
Utsättningen klockan 21.00 skedde tillsammans med de ingripandepoliser som ingår i "Cityhelg", personal som förstärker innerstan på fredagar och lördagar, för att vi hela tiden ska kunna ta hjälp av varandra. Vi är alltså en stor skara som åker iväg i kolonn tillsammans och det är också ett av insatsens syften: att skicka en tydlig signal om att polisen ser allvarligt på människor som hotar polis och ordningsvakter och inte respekterar ordningsreglerna. Mannen med guldkedjan mötte vi till exempel utanför en ökänd Stockholmskrog där en polispatrull några veckor tidigare blev attackerade och fick en glasflaska i bakhuvudet.
Kvällen inleds med en trafikkontroll på Sveavägen som på helgerna är en stor infart till city. Längre ner på gatan ligger en spikmatta. En polis har rollen som pointer och står längst fram och profilerar ut de bilar som han via radion ber kollegerna 100 meter längre ner att vinka in och kontrollera. "Okej, då har vi en vit Audi med registreringsnummer..."
– Jag går på magkänsla. Det kan till exempel vara förarens blick, att han eller hon tittar stint på mig eller tvärtom undviker mig. Man kan också fråga sig varför fem unga män med tjocka guldkedjor trängs i samma ganska skruttiga bil.
Ganska snart stoppas en ung man som är tydligt påverkad. Först säger han att han ska in och festa på krogen.
– Det är bra information för oss. När han säger så vet vi med säkerhet att hans kontanter inte utgör benificium, alltså medel som krävs för att klara uppehället, säger Sajida Bergqvist från Kronofogden.
Men snabbt ändrar mannen sin historia. Han skulle inte festa alls, och kontanterna i byxfickorna är flickvännens.
Det landar ändå i att han får lämna ifrån sig pengarna. I polisens ledningsbil sitter de två medarbetarna från Kronofogden i ljuset från lampan och räknar pengarna och bokför allt noggrant.
Nästa person som vinkas in, en känd rapartist, visar sig också ha skulder och våra blickar riktas mot hans tjocka guldkedja. Den visar sig dock vara en billig kopia och får hänga kvar runt den förlägna mannens hals.
Inspektör John Franco är initiativtagare till Baksmällan. Bakgrunden är en period av upptrappat våld: handgranaten mot polisbussen i Tumba, skjutningen mot krogen Sturecompagniet för drygt ett år sedan, handgranaten mot krogen Berns två veckor senare, samt utpressning mot krögare.
– Både poliser och ordningsvakter upplever att kriminella tar sig allt för stora friheter i krogmiljön och dikterar villkoren genom hot, säger John Franco.
Det här är den fjärde gången som insatsen genomförs och vid de tidigare tillfällena har Baksmällan fått mycket uppmärksamhet i medierna, till exempel när en Porsche Cayenne, en Audi A6 och klockor och smycken värda 600 000 kronor togs i beslag i september. Men det är inte det stora eller spektakulära som är viktigast, utan det långsiktiga arbetet och signalvärdet det ger att kraftsamla så här.
John Franco vet inte hur många gånger han fått samma fråga från journalister:
"Ni tar bilar och smycken. Ska de kriminella känna sig förnedrade?"
– Nej. Vi ska agera professionellt hela vägen. Alla våra ingripanden ska upplevas legitima, sedan kan man ju aldrig ta ifrån någon dennes känsla, säger han.
Baksmällan skiljer sig från tidigare samverkansprojekt genom att Kronofogden kan delge skuldsatta som saknar kontaktuppgifter, något som annars är mycket tidskrävande. Dessutom skapas möjlighet till vägledande och rehabiliterande samtal med människor som annars inte vill prata med Kronofogden.
Efter trafikkontrollen och besöket på den ökända krogen, tar vi hand om ett tips som gäller en strippklubb mitt i stan. Syftet att storma in där är dubbelt: dels är klubben illegal, dels finns här säkert gäster med skulder att driva in. Entréavgiften är 600 kronor och ett glas champagne går på en tusenlapp. Först åker vi och hämtar filtar på Sankt Görans sjukhus – kvinnorna på klubben ska inte behöva känna sig nakna när de förhörs.
På vägen till strippklubben utbryter en detaljerad yrkesdiskussion mellan de två kvinnorna från Kronofogdemyndigheten:
Kan vi utmäta fordran om vi hittar sexköpare? Spelar det någon roll om de har fått ligga eller inte? Vi andra i polisbussen lyssnar på den juridiska snårskogen i detta ovanliga samtalsämne i gemensam förundran.
Väl framme formerar vi oss i tysthet, och på en given signal rusar vi in på strippklubben. Från taket åker sakta en ung kvinna enbart iklädd ett grovmaskigt nät ner för en strippstång. Att det plötsligt står poliser överallt som har tänt alla ljus och stängt av musiken tycks inte spela någon roll, hon fortsätter glida ner för stången utan att röra en min. Nedanför sitter ett grabbgäng med breda leenden. De är bara 18 år gamla.
– Vad vi gör här? Vi är från Söderhamn och sånt här finns inte där. Att gå hit var nummer ett på vår bucket list.
Längre än så sträcker sig inte deras analys. Snart inser de att festen är slut och de ger sig iväg.
Lite längre bort sitter ett par som dock vägrar gå. De har betalat för att gå hit och försöker kräva pengarna tillbaka, av polisen. Då visar det sig att det inte alls är något par utan en mamma och hennes son – och att mamman har skulder på 175 000 kronor. John Franco förklarar pedagogiskt att de inte kan få några pengar tillbaka.
En av poliserna som är med oss skakar sakta på huvudet. Han är nybliven pappa.
– Jag fick en obehaglig känsla när vi sprang in här. Jag började tänka på min dotter och vad det är för värld vi lever i, säger han med låg röst till mig.
Pengarna i strippklubbens kassa tas i beslag och efter en stunds vänlig men bestämd övertalning lyckas poliserna få en person i lokalen att klämma ur sig koden till kassaskåpet. När det närmar sig gryningen har vi äntligen kontrollerat samtliga gäster. Imorgon kommer några av dem vakna med baksmälla.