"En oerhört viktig upprättelse"

Rånarna sköt med automatvapen mot polisen Peter. Först ansåg Brottsoffermyndigheten att han inte hade blivit kränkt, men nu ändras beslutet. ”Allt annat hade varit skandal”, säger Peter.

Hösten 2014 följde Peter, spanare, efter några rånare i Farsta utanför Stockholm. Plötsligt tvärnitade rånarbilen, rånarna gick ut och sköt ett skott mot Peter med automatvapen. Sedan sköt de två skott till.

Peter beskriver det som skotten i Malexander 1999, med den skillnaden att han som genom ett under klarade sig. Detta tack vare att skottet som var på väg in i förarkupen i hans bil rikoschetterade. Samtliga tre skott träffade hans fordon.

Trots att Peter utsatts för ett mordförsök fick han ingen ersättning från Brottsoffermyndigheten, något som tidningen Svensk Polis skrev om i april ifjol. Angreppet var inte tillräckligt grovt och en polis ska dessutom ha en mental förberedelse för sådana händelser, ansåg Brottsoffermyndigheten.

Peter tycker att det är obegripligt.

– Hur förbereder man sig på att dö? Om detta inte är allvarligt, vad är det som krävs då?

Även rikspolischef Dan Eliasson gav Peter sitt stöd.

"Som rikspolischef ska jag vara försiktig med att recensera andra myndigheters beslut. Men ur min synvinkel är det här ett allvarligt angrepp mot en polisanställd och borde ses som en allvarlig kränkning. Om så inte är fallet, tycker jag att det finns anledning att överväga förändringar i gällande regelverk. Poliser hör till de yrkesgrupper som förväntas tåla mer än andra, men det måste finnas gränser för vad samhället accepterar. Jag kommer att följa den fortsatta prövningen noggrant", skrev Dan Eliasson i sitt veckobrev för snart ett år sedan.

Med hjälp av sitt målsägarbiträde begärde Peter att beslutet skulle omprövas. Inte för pengarnas skull, utan för upprättelsen.

– Jag tar inte striden bara för mig, utan för alla poliser.

Bland annat tog han hjälp av Försvarsmakten och genomförde en provskjutning med samma typ av vapen och den skyddsväst han hade på sig för att visa hur allvarlig beskjutningen var. Testet visade att kulan gick rakt igenom bilens dörr, in i västen och gick rakt igenom både förstärkningsplattan och skyddspanelen i västen och in i kroppen.

Och nu har Peter fått rätt. Brottsoffermyndigheten har ändrat sitt tidigare beslut.

– Allt annat hade varit en skandal. Det betyder oerhört mycket för mig och alla poliser, säger Peter.