"Flickorna var vårt fokus"

Mannen förgrep sig på mer än 100 flickor över nätet i flera år. Efter att ha hållit 300 förhör och granskat 500 filmer och 350 000 chattar, kunde polisen ta den stora sexbrottshärvan i mål.

Polisen fick kännedom om sexövergreppen våren 2015 då en anmälan kom in till polisen i Uppsala från föräldrarna till två flickor som blivit rädda när en man försökte få kontakt med dem.

En erfaren barnförhörsledare fick ärendet och via mannens identitet på meddelandetjänsten Skype, kunde han spåras. Samtidigt skickades ärendet vidare till utredare vid lokalpolisområde Borås eftersom mannen bor i Ulricehamn och han hämtades in till förhör. Vid en husrannsakan beslagtog polisen ett 30-tal datorer, telefoner och usb-minnen.

– Flickorna var namngivna och kategoriserade efter ålder och användarnamn på nätet, säger Jeanette Benediktusson Andersson, barnförhörsledare i polisområde Älvsborg.

Några kunde spåras genom sitt namn, men i många fall fick polisens utredare söka länge på internet innan de hittade brottsoffren. Många blev grundlurade av mannen som utgav sig för att vara antingen en tjej eller en kille i deras egen ålder. Han hotade flera av flickorna att sprida filmer och bilder som de skickat till honom vidare.

– Tjejerna har känt ångest och rädsla för att mannen ska hänga ut dem på skolan eller kontakta föräldrarna. Vissa har burit på detta i flera år, säger Jeanette Benediktusson Andersson.

Bara tre av 116 flickor hade anmält brott. Polisen fick därför ringa upp de andra 113 flickornas föräldrar för att förklara varför en anmälan nu var gjord.

– Det var många oroliga föräldrar som trodde att deras barn hade gjort något fel. Vi fick vara tydliga med att deras dotter inte misstänktes för något brott, utan istället var den utsatta, säger Peter Flysjö, utredare i lokalpolisområde Borås.

Flickorna var spridda över hela landet och utredarna i Borås tog hjälp av kolleger i andra städer. Förhören var tidskrävande då chattarna var långa och utredarna behövde läsa in sig.

Flickorna blev också mycket ledsna och upprörda.

– De bar på en skam och skuld. De undrade varför vi tog upp det, kunde vi inte låta det vara? säger Jeanette Benediktusson Andersson.

Hur svarade du?

– Jag har försökt vara ärlig, berättat vad ärendet handlar om och gett en bakgrund. Jag har först låtit flickan läsa chatten och sedan ställt frågor som: Vad betyder detta? Vad står det här för och hur känner du här? I många fall var det jättesvårt för tjejerna, men timmarna senare, så var de ändå lättade.

Arbetsbelastningen var hög, men hela tiden stod flickorna i fokus för utredningsteamet.

– Jag kände att jag kan göra skillnad. Jag vet att flickorna tyckte att jag var jobbig. Men jag vet att de har behövt oss och vi har sagt: Du är inte själv i detta, men din berättelse är en betydande del. Jag tror de blivit starka i det, säger Jeanette Benediktusson Andersson.

Den förundersökning som lämnades in till Borås tingsrätt bestod av 10 441 sidor.Den 28 oktober dömdes mannen till sju års fängelse.