Stort stöd för skadad pojke

I måndags skadades en 12-årig pojke av en så kallad banger. Två poliser var snabbt på plats och hjälpte till – och nu strömmar gensvaret in från fans och spelare.

En pappa och hans 12-årige son hade kommit till Stockholm för att se Hammarby möta Östersund på Tele2 Arena. När de gick tillsammans med andra supportrar över Skanstullsbron mot arenan, smällde det plötsligt till.

– Jag hann se att något kom farande och skrek ”akta!” I nästa sekund såg jag hur min son sjönk ihop på marken med tårar i ögonen, och det började ringa i öronen på mig själv, säger pappan.

Det var en så kallad banger, en olaglig smällare som kan orsaka permanenta hörselskador, som hade landat bara en halvmeter från pojken.

Efter att ha tittat till sin son rusade pappan fram till en man och frågade om det var han som hade kastat.

– Då kom en annan supporter fram och tog mannen i nacken, skällde ut honom och slängde alla hans bangers över broräcket, ned i vattnet. De här smällarna är bara negativa, de bidrar inte till någon bra stämning och de flesta supportrar vill inte ha dem. Trots allt kändes det bra att de visade det, säger pappan.

Två poliser kom till platsen och genomförde skyddsåtgärder: satte hörselskydd på pojken, förde honom till en tystare miljö och körde honom och pappan till sjukhus, där en av poliserna stannade kvar med familjen.

– Polisens agerande betydde jättemycket för oss. Min son grät och hade ont och jag visste inte riktigt vad jag skulle göra. När då poliserna berättar att deras egen policy är att uppsöka vård så fort som möjligt, var det väldigt värdefullt, säger pappan.

Läkare konstaterade att pojken fått en skada på hörselnerven men att han troligen kommer att bli återställd. Om några veckor ska pojken på återbesök för hörselkontroll.

Bangers är en slags kraftiga smällare som kan avge uppemot 170-180 decibel, fullt jämförbart med ljudet vid ett pistolskott. Pappan säger att han någonstans kan förstå de som tycker det är häftigt när det smäller, men att det inte hör hemma i samband med matcher.

– Det är bara att se till mig själv när jag gjorde lumpen för många år sedan. Det var ju jättehäftigt att till exempel skjuta granatgevär men skillnaden är att det var i en kontrollerad miljö. Med all respekt för de som tycker bangers är coolt så måste de förstå att de måste bort från fotbollen.

För att motverka problemet har polisen en hög ambition när det gäller att gripa personerna som kastar bangers. Men ett minst lika viktigt arbetsverktyg är opinionsbildning, att informera om problemet och vad det ställer till med för såväl supportrar som övriga allmänheten.

– Vi jobbar jättetätt tillsammans med supportergrupperingarna för att få bort framför allt bangers. Sedan försöker vi ingripa mot dem som kastar och ta bangers i beslag, säger kommissarie Mikael Berkesand, kommissarie och insatschef i måndags.

Finns det något man bör tänka på när man går på match?
– Målet är att det ska vara fotbollsfest och att ingen ska behöva vara rädd. För det stora flertalet är det också så. Men så finns det vissa inslag av risker som till exempel bangers som kan dyka upp var som helst, så en sak man kan tänka på är att ha med sig öronproppar.

Tyvärr är det så det ser ut just nu, säger Mikael Berkesand. Han säger också att polisen kan belysa riskerna, men att människor själva får värdera dem och fatta sina egna beslut.

Efter att händelsen uppmärksammades har gensvaret strömmat in till familjen. Hammarbyfans har startat en insamling, och även spelare i klubben har visat sitt stöd genom att bland annat vilja träffa pojken.

– Jag är helt överväldigad. Det betyder jättemycket för min son att så många fans och även spelare visar att de inte heller gillar det som hänt. Det sänder ett starkt budskap.

Och sonen, han vill nu bli polis. Det här sms:et skickade pappan samma kväll till de två poliserna som hjälpte dem: ”Stort tack för hjälpen idag! Ni representerade verkligen polisen på ett fantastiskt sätt. Imponerande och superschysst!! Vi är väldigt tacksamma. Min son var ledsen och hade rejält ont efter det idiotiska knallskottet, och fick en liten skada men förmodligen inget bestående. Glada pojkar till slut på arenan, och sonen funderar på att bli polis!”