Sändning pågår
Programledarna Mikael Ericson och Maria Melin intervjuar en av dagens gäster. Bild: Lars Hedelin
Om poliser, av poliser, för allmänheten. Det är mottot för podcasten "Doktorn". Där får intervjupersonerna ta ut svängarna och prata till punkt.
Äter verkligen poliser munkar? Så känns det att lämna dödsbud. En före detta kriminell berättar om vändpunkten i sitt liv. Det är bara några exempel på vad som diskuteras i podden som kallas ”Doktorn”.
I radioprogrammet som sänds på nätet blandas högt och lågt och det är inte journalister som intervjuar gästerna, utan poliserna själva. Podden startade för två år sedan och har sedan årsskiftet flyttat in under Polismyndighetens vingar och sänds numera varannan vecka från en studio i polishuset på Kungsholmen i Stockholm. Varje program har mellan 20 000 och 30 000 nedladdningar.
– Och då är vi varken kändisar eller har gjort någon reklam, säger Mikael Ericson, polis på Södermalm i Stockholm och den som gett programmet dess namn.
Smeknamnet ”Doktorn” kommer av att Mikael Ericson för över 20 år sedan råkade dödförklara en levande person, något som kollegerna fortfarande påminner honom om.
Den här dagen är Jacob Ekström en av gästerna. Han var biträdande insatschef för Fenix som riktade sig mot brottsligheten kring Järvafältet i nordvästra Storstockholm. Efter att mikrofoner och hörlurar kommit på plats, ”hallå hallå, hör du mig?”, går programledarna Mikael Ericson och polisen Maria Melin igenom hur inspelningen går till.
– Vi inleder alltid med att gå igenom veckan som varit, sedan gör vi intervjun och sedan rundar vi programledare av med att slänga käft i några minuter, kasta skit på varandra och skratta, säger han.
Från början var syftet att poliser skulle dela med sig av kunskap och erfarenheter till andra poliser, men intresset har växt hos den intresserade allmänheten. Inför varje program läggs veckans ämnesval ut på sociala medier och då strömmar frågorna in från såväl rörmokare som lärare som vill ta chansen att få sin fråga besvarad. Till exempel ”jobbar piketpolisen alltid med suspensoar?” (Svar: Nej).
– Tre, två, ett, kör! Jaha Maria, nu sitter vi här igen. Med Fenix. Heter han Fenix? säger Mikael Ericson när dagens inspelning kör igång.
Jacob Ekström börjar berätta vad Fenixinsatsen var för något och hur polisen arbetar mot strategiska personer. Mikael tar genast på sig allmänhetens hatt och bryter in:
– Vänta vänta, vad är en strategisk person? Hur får man äran att bli en sån?
Jacob Ekström börjar om och fortsätter med att berätta att kuten har fått i uppgift att… Så avbryter han sig själv.
– Just det. Vad är då kuten? Jo, kriminalunderrättelsetjänsten, säger Jacob Ekström med ett leende.
Samtalet flödar vidare. ”Hur kommer det sig att det blev så oroligt i ditt område?” ”Varför försvann viktiga samhällsfunktioner som banken och Försäkringskassan därifrån?” Mikael och Maria väver in egna erfarenheter i sina frågor, kommenterar och jämför. Stämningen är lättsam trots det tunga ämnet och när Jacob Ekström ska leta i minnet efter fler namn på insatser svarar han ”Tore 2, Fenix och… Afasi”. Alla börjar bli både trötta och lite svettiga i öronen efter 40 minuters samtal.
Efter inspelningen berättar Mikael Ericson att en oväntad effekt av programmet är att han själv fått lära sig massor som polis.
– Utan detta hade jag aldrig lärt mig så mycket om polisen. Tanken är att folk ska få prata till punkt och varje program ska vara långt så att vi tömmer ut ämnet. Efteråt ska folk känna att ”Aha! Det här kan jag!”
Idéer är det aldrig någon brist på, det är fullt här inne säger Mikael och pekar på sitt huvud, och det brukar inte heller vara svårt att få gästerna att ställa upp. Det är ju kolleger.
– Var jag snäll mot dig? säger Mikael Ericson och vänder sig till Jacob Ekström som var med i podden eftersom han tycker att det är viktigt att föra ut vad han och hans kolleger gör.
– Det var ett bra samtal som präglades av nyfikenhet, och inte av en förutbestämd agenda, säger Jacob Ekström.
Att kommunicera via en pod är fortfarande ganska nytt och det var inte helt smärtfritt att komma igång för två år sedan.
– Chefen sa att jag behövs ute på gator och torg. Men sociala medier är ju gator och torg, säger Mikael Ericson.
Kommer du bli mindre yvig och mer tillrättalagd nu när ni flyttar in programmet i myndigheten?
– Det har varit en farhåga. Men nej, vi kommer fortsätta att både svära och ta upp känsliga ämnen. Vi visar verkligheten som den är och sedan får folk ta ställning själva.
Vilken är din drömgäst?
– Den som grep Palmes mördare. Och så vill jag ha hit Säpo.
Reaktionerna har varit överväldigande positiva och nyligen hände något som gänget bakom podden bär med sig.
– En kille från Chile som brukar lyssna på oss kom fram och sa att ”Förut var jag rädd för polisen, det är jag inte längre”.