Fotbollsfest
Närkontakt istället för konfrontation. Prat i stället för polarisering. De nya eventpoliserna ska bygga broar mellan supportrar och polis så att fotbollsmatcherna blir en folkfest.
Klockan är kvart i sex på onsdagskvällen. Om en dryg timme ska Elfsborg möta Hammarby på hemmaplan i Borås. Det är premiär för årets allsvenska säsong. Det är också premiär för eventpoliserna i Västra Götaland, ett nytt sätt att försöka jobba närmare supportrarna vid utvalda matcher och skapa en brygga mellan dem och polisledningen. Från polisbussen dirigerar avdelningschef Max Olsson sin personal:
– En klunga hammarbyare är på väg mot restaurangen på Lilla Kyrkogatan, och det är lite folk på väg mot Stora torget. Håll koll på flödet där, säger han.
Plötsligt blir det nya bud. En busslast med ett hundratal hängivna Hammarbyfans har slagit sig ner på Brasseriet på Allégatan. Det går rykten om att ytterligare fyra bussar lämnade Stockholm vid lunchtid, men de tycks av olika anledningar ha blivit försenade.
Max Olsson ser till att några eventpoliser styr stegen mot Brasseriet, krogen där bortalagets supportrar av tradition laddar upp inför matcherna. Grönvita supportrar i alla åldrar grundar med öl i varierande mängder. Stämningen är högljudd men inte hotfull. Boråsare strosar förbi med barn i bärsele på magen och matkassar i händerna.
Eventpoliserna står vid uteserveringen. Deras roll är att ha ett ben i varje läger – det ena bland anhängarna, det andra bland poliskollegerna. De ska hålla ett vakande öga på potentiella bråkstakar, ingripa mot eller kalla på förstärkning om det behövs, men annars ska de röra sig bland supportrarna i syfte att öka kommunikation och dialog mellan parterna.
Robert Cleverup och Henrik Norgren är ett par av de omkring 15 eventpoliser som har handplockats för det här speciella uppdraget. De småpratar med folk som går förbi Brasseriet och slänger gärna käft med supportrarna. Henrik svarar på frågan vilket lag han håller på och får en snabb replik tillbaka: "Jaså IFK, ja då har vi nog inte mycket mer att säga varandra ..."
– Det handlar mycket om att våga bjuda på sig själv och att kunna prata även med överförfriskade personer. Annars får vi inte det där tugget. Vi bygger ju inga broar på en kvart, men på sikt tror jag att vi kan göra det genom att vara vänliga och trevliga, säger Henrik Norgren.
Några av supportrarna vill absolut inte prata, vare sig med journalister eller med poliser, men vid ett av borden sitter Annelie Harvidsson med man och son. Hon berättar att de nyss drack kaffe nere vid Viskan när en polis informerade dem om att resten av gänget redan satt på Bränneriet ifall de ville ansluta.
– Alla poliser vi har träffat hittills har varit jättetrevliga, säger hon.
Avdelningschef Max Olsson har lämnat bussen och står i ett gathörn en bit bort. I radion får han höra att elfsborgarna är på gång med sin promenad. Det är bara en parallellgata emellan.
– Vi riskerar att några börjar springa mellan gatorna för att starta bråk. Nu gäller det att ha is i magen och fundera ett varv till innan vi kallar hit Deltapoliser eller hästar. Olika polisinsatser har ju olika symbolvärden och det gäller att jobba smart så att vi inte provocerar i onödan, säger han.
Elfsborgs klack kommer uppför Österlånggatan och skanderar sina ramsor. Några bengaliska eldar bränner av, men inga ingripanden krävs.
Tidigare på matchdagen hölls ett par utsättningsmöten, bland annat för att reda ut begreppen kring eventpoliserna.
– Det är mycket terminologi nu, men det är egentligen inga konstig-
heter. Eventpoliserna ska ha batongen lite längre ner i bältet och ta varje tillfälle att kommunicera. De ska kunna glida runt utan större åthävor, och känna sig trygga även i stora folksamlingar, sade Lars-Gunnar Ekstrand, gruppchef under den här insatsen. Han fick frågan om det inte blir förvirrande för allmänheten att det finns både evenemangs- och eventpoliser.
– Det spelar nog ingen större roll vad vi kallar olika saker. Jag tror vi har krånglat till det med en massa begrepp, sade Lars-Gunnar Ekstrand.
Eventpoliserna ska fungera som fotpatrullerande ordningspoliser med förhållandevis stor frihet och mycket eget ansvar. De ska rapportera överträdelser och kalla på förstärkning från Delta om situationen så kräver.
– Det är lite tillbaka till det gamla sättet att jobba. Jag är övertygad om att det här är en företeelse som kommer att finnas kvar, sade Lars-Gunnar Ekstrand.
Samtidigt som han välkomnar det nygamla arbetssättet önskar han att processen inte hade behövt gå fullt så snabbt. Alla i organisationen har ännu inte hunnit förstå vilken funktion eventpoliserna ska ha, men Lars-Gunnar Ekstrand tror att de positiva resultaten på sikt kommer att tala för sig själva.
Inspiration till modellen kommer från Danmark. När danska supportar tidigare möttes av Deltapoliser på tågperrongerna blev det nästan alltid bråk. Sedan de danska motsvarigheterna till eventpoliser infördes har personalstyrkan kunnat halveras.
Till grund för det svenska arbetet ligger en nationell strategi för att stärka den positiva supporterkulturen. Den vilar på fyra så kallade konfliktreducerande principer: kunskap, kommunikation, underlättande och differentiering. Tanken är att människorna i en folksamling själva ska känna ansvar för sitt och övriga deltagares uppträdande och handlingar, så kallad self-policing.
Vi är tillbaka ute på fältet. I höjd med högskolan i Borås finns en kritisk punkt. Där brukar båda lagens promenader stråla samman. Men idag har elfsborgarna redan passerat när det är Hammarbyklackens tur att bege sig till Borås Arena.
– Huvudmålet är att de ska gå själva. Vår utmaning idag är att släppa lite på kontrollen. Som avdelningschef ska jag ha fingertoppskänsla och se till att vi inte har för mycket folk någonstans. Därför ska ingen ta illa upp om jag säger till att de ska sprida ut sig mera, säger avdelningschef Max Olsson.
Vid arenans biljettinsläpp blir det lite tjafs när hammarbyarna vill stå i samma biljettkö som elfsborgarna. En smällare bränner av nära visiteringen. En vinglig supporter stör ordningen.
– Nu har du fått flera chanser och ändå går du omkring och skriker och gapar bland barnfamiljer och andra som bara vill titta på matchen i lugn och ro, säger Max Olsson och tar fridstöraren åt sidan.
Supportern Katarina Kuick delar gärna med sig av sina upplevelser av polisbemötande. Som troget Hammarbyfan har hon många års erfarenhet av att tillhöra den innersta kretsen. Hon har dessutom skrivit en hel bok om supporterkulturen – "Jag hör till de få som kan leva".
– Det har skett en attitydförändring de senaste åren. Tidigare såg de oss som en anonym, konstig massa. Idag är många poliser mer avspända och vill prata, och vi möts inte av kravallstaket och skällande hundar längre, säger Katarina Kuick.
En herre i Hammarbyklacken säger att det kostar på att vara supporter. Han hoppas att bussen ska vara tillbaka i Stockholm framåt tretiden i natt, för klockan sju ska han börja jobba igen. Det fanns indikationer på att långt fler Bajenfans skulle komma till Borås. Hammarby har som policy att först på själva matchdagen berätta för polisen hur många supportrarna blir, vilket gör det extra svårt att dimensionera insatsen.
Max Olsson är ändå nöjd när han summerar:
– Vi blev inte riktigt satta på prov ikväll, och vid promenaden drog vi igång lite för mycket. Det kanske bara hade behövts två eventpoliser när elfsborgarna gick förbi. Men ibland faller vi tillbaka i våra egna gropar, säger han.
Av tradition och gammal vana är det lättare köra på i gamla hjulspår och ta det säkra före det osäkra. Men de vägarna har redan testats och våldet i samband med matcher har inte minskat. Det är hög tid för en ny strategi.
– Vi måste våga bli lite mer personliga. Det är ju svårare att kasta sten och bengaliska eldar på någon som man har pratat med, säger Max Olsson.
Hur slutade matchen då? Jo 1–1, i försonlig anda.
Fakta: Strategi mot läktarvåld
Efter Göteborgskravallerna 2001 utvecklades en ny nationell arbetsmetod, "särskild polistaktik", förkortat SPT. I samband med folksamlingar ska polisen kommunicera, bygga förtroende och skapa tillit. SPT bygger på kunskap om de konfliktreducerande principerna.
2014 antogs en nationell strategi för att komma till rätta med supportervåldet. Dialog ska prioriteras och den polisiära närvaron ska inte vara större än vad situationen kräver, så kallat "graderat polisarbete". Bakom strategin står bland annat de större idrottsförbunden och Polismyndigheten. Målet är mindre våld och färre ingripanden vid idrottsarrangemang, kort sagt en lugnare folkfest för alla.
Eventpoliserna är en del i detta arbete. De ska röra sig i folksamlingar och bygga relationer men inte ha lika nära kontakt med supportrarna som evenemangspoliserna. De ska fungera som ett slags fotpatrullerande ordningspoliser, men kalla på hjälp om läget blir allvarligt.
Skåne var först ut med eventpoliser, nu är turen kommen till Stockholm och Västra Götaland som ska testa metoden i 18 månader.
Vid arrangemangen syns eventpoliserna genom att deras gula västar är försedda med en märkning där ordet "POLIS" står med röd text på en svart bottenplatta.