"Vi ingrep som medmänniskor"

Fyra svenska poliser på semester i USA stoppade ett bråk – och blev hjälteförklarade kändisar. Vad var det som hände?

– Vi var på väg till en musikal när tunnelbaneföraren ropade ut i högtalarna och frågade om det fanns poliser ombord. Längst fram i vagnen var det bråk mellan två män och den ene låg på den andra så vi särade på dem. Det var okomplicerat, säger Samuel Kvarzell.

En New York-bo filmade, lade ut på Youtube och skapade enorm uppmärksamhet. Varför då?

– Vi är alla lite förvånade. Det var ett vanligt rutiningripande, sådant som all polis gör varje dag. Men det var väl att vi är från Sverige och gjorde det på vår semester.

I USA lyfte man fram er som empatiska föredömen och jämförde med kritiserade ingripanden från amerikansk polis. Vad tänker ni om det?

– Det är ingen koppling som vi har funderat på. Vi agerade som vi är utbildade att göra och utifrån ett medmänskligt perspektiv. Vi var fyra stycken vilket gav oss bra förutsättningar att vara lugna, säger Markus Åsberg.

Polischefen i New York bjöd in er efteråt och tackade er. Hur var det att träffa NYPD?

– De gav oss ett fantastiskt välkomnande och det var väldigt intressant att se hur de arbetar och utbildar sin personal. Det finns många likheter med svensk polis.

Hur blev semestern efter detta?

– Det här hände första dagen och sedan började mobilerna brinna, amerikanska, brittiska och svenska medier ringde. Även turkisk och kinesisk press skrev. Vi hade gärna haft mer semester, säger Erik Näslund.

Hemma igen blev det presskonferens på Arlanda och inrikesminister Anders Ygeman bjöd på lunch på Rosenbad. Vad pratade ni om?

– Ygeman pratade om allt möjligt och ville höra hur vi haft det, och om polisen, säger Erik Näslund.

– Det kändes kul att få tillfälle att både prata om det man själv känner men även förmedla till ansvarig minister det som kollegerna tycker kring svensk polis, säger Samuel Kvarzell.

Krävs det en succé i sociala medier för att polisens arbete ska uppmärksammas?

– Det är kul att den svenska polisen som håller så hög klass internationellt får uppmärksamhet. Samtidigt borde det inte behövas en succé i sociala medier för att det ska lyftas fram.

Slutligen – hann ni se musikalen?

– Ja, vi tog en taxi och hann fram på sekunden!

Ingen skyldighet ingripa utomlands

Även när en svensk polis är ledig måste han eller hon vidta åtgärder vid svårare brott eller för att förhindra andra allvarliga störningar av den allmänna ordningen och säkerheten.

I övriga fall gäller en ingripandemöjlighet under ledig tid, alltså en möjlighet men ingen skyldighet att ingripa.

– Utomlands däremot har svensk polis inga skyldigheter på sin lediga tid, säger Lars Tonneman vid Polismyndighetens rättsavdelning.

Utländsk polis som kommer till Sverige omfattas av envarsgripande, alltså allas rätt att ingripa mot någon på bar gärning som begår brott som kan ge fängelse.