Uppdrag: Folkfest i Uppsala

Förr var det mycket fylla och bråk. Numera är valborgsfirandet i Uppsala en trevlig folkfest. Polisen har lyckats vända utvecklingen tack vare en rad framgångsrika åtgärder.

Folk låg fulla överallt, det ser vi inte nu. Förut skulle polisen fixa allting, nu är det många aktörer som samverkar och mycket bättre organisation. Och det dricks mycket mindre, säger polisens press-talesman Christer Nordström som gjorde sitt 44:e år i rad som polis under Valborgsfirandet i Uppsala.

Men det här reportaget börjar egentligen för ett år sedan, strax efter Valborgsmässoafton 2014. Då träffades alla aktörer i Uppsala, som samarbetat för att göra Valborgsfirandet till en folkfest och inte ett fylleslag. Nu är det Valborgsmässoafton igen, året är 2015 och förberedelserna har pågått länge.

– Det viktigaste är det som sker i maj, säger Uppsalapolisen Gabriel Ogden och syftar på utvärderingen av insatsen förra året då samverkande aktörer gick igenom vad som varit bra och vad som inte fungerat.

I vanliga fall är Gabriel Ogden gruppchef på länskommunikationscentralen i Uppsala, men under Valborg är han en av två kommenderingschefer. Staben för polisens insats hade sitt första möte i januari och möten med kommunen, universitet, bussbolag, landstinget, ordningsvakter, fastighetsägare och andra aktörer har skett löpande.

Det speciella med Valborgsfirandet i Uppsala, som lockar tiotusentals, är att ingen är arrangör. Ändå pågår firandet överallt i centrala stan i flera dygn.

– Ingen äger bollen, ingen kan lösa det själv. Det är det här "vi-konceptet" som gjort det, säger Gabriel Ogden när halva dagen gått utan större problem.

För polisen börjar dagen med utsättningen klockan åtta på morgonen. Gabriel Ogden och polisinsatschefen Stefan Siesing håller i mötet för ett hundratal poliser och regionpolischef Carin Götblad är framme och pratar också.

– Jag har bara sett det på tv förut och har sett fram emot detta, det ska bli så kul att vara med, säger Carin Götblad till alla som samlats för dagens första genomgång.

Budskapet är tydligt, Valborg är och ska vara en folkfest. Polisen ska ha ett kommunikativt förhållningssätt, låg tolerans mot brott och ungdomsfylleri och använda kontaktskapande metoder. Så står det i "Beslut i stort" och så ser det också ut när poliserna går ut på stan efter utsättningen. De syns överallt med sina gula västar och går runt och pratar med folk.

Tidigt är firandet igång och det är trevlig stämning. Redan klockan tio är det forsränning i Fyrisån då deltagare från över hundra företag, arbetsplatser och organisationer paddlar nedströms förbi de mindre fallen med egengjorda flottar. Bland flera andra kameror står SVT och filmar.

– Vi fokuserar på folkfesten och inte fylleriet, det händer väldigt lite med tanke på hur mycket folk det är, säger Märta Gross Hulth som är reporter på SVT i Uppsala.

Det är också polisens bild, att det är en folkfest och uppgiften är att se till att det förblir så. Barnfamiljer och vanliga Uppsalabor ska kunna fira och ha roligt. Tradition och folkfest är ett budskap som förstärks i den broschyr och videofilm som fått stor spridning och som polisområde Uppsala producerat tillsammans med kommunikationsenheten.

– Vi vill ha fint väder och att folk kommer och firar med oss, vi är en del av firandet, säger Lisa Sannervik på kommunikationsenheten som varit med i hela planeringen.

Men ifall det händer något allvarligt, om det blir en "händelse i händelsen" så har polisen tagit höjd för det.

Ett av de första polisingripandena är dock av mindre karaktär. En dispyt har uppstått mellan två ballongförsäljare. En äldre kvinna och hennes son har tillstånd för ambulerande försäljning. Men en konkurrent anklagar dem för att inkräkta på hennes försäljningsområde som hon har tillstånd för.

– De ska röra på sig men de står ju still hela tiden, säger hon upprört och får hjälp av några poliser.

250 poliser gör totalt 400 arbetspass tillsammans under kvällen och natten innan, dagen på Valborgsmässoafton och sedan kvällen och natten. Poliser kommer från hela länet med inlån från övriga regionen, Stockholm och rytteriet.

Sedan förra året deltar utredningsenheten aktivt med förhörspersonal och förhörsrum för tidiga åtgärder. Detta har lett till fler och tidigare lagföringar.

– Vi är med i matchen och får uppgifter från förhör direkt i dag, inte om en månad från ett vittne i Skövde som vi måste ringa upp och som glömt, säger Staffan Wennberg som är sektionschef på utredningsenheten.

Som mest är det ungefär 100 000 Uppsalabor och tillresta i centrala stan samtidigt och i Ekonomikumparken, ett grönområde lite i utkanten av det övriga myllret, samlas 20 000 unga för att festa på gräsmattan. Här kan polisen inte hälla ut alkohol för alla som dricker även om det finns ett lokalt förbud.

– Det går inte att plocka allt, vi vill inte skapa upprorsstämning och förstöra Valborg. Vi selekterar ungdomar och de som far illa, säger polisinsatschefen Stefan Siesing på plats i Ekonomikumparken.

De allra flesta har roligt och sköter sig, men framåt 15-tiden dyker de första rejäla fyllorna upp. Ambulansen kommer och hämtar en tjej i 20-årsåldern och samtidigt kommer en kille fram till en polis och berättar om en full tjej i kön till toaletterna som ställts upp tillfälligt.

– Nu är det som mest folk och nu börjar de bli onyktra, säger Christine Jonsson som normalt jobbar som ungdomsutredare i Tierp.

Men de allra flesta är positiva till polisens närvaro och de insatser som görs.

– De enda som blir arga på polisen är de som beter sig illa och som vi ändå inte vill ha här, säger Melina Wallin som har gjort Valborgsfirandet i Uppsala till en tradition.

Hon har rest hit med vänner och får medhåll från sin syster som också är med.

– Vi är på polisens sida, säger Felicia Wallin och tjoar med i musiken som omger de flera tusen som har picknick i Ekonomikumparken.

För många innehåller firandet mycket alkohol, både på nationerna för studenter och på krogarna som öppnar tidigt. Poliserna får drickande ungdomar och andra att hälla ut alkohol utan större protester och nationerna håller själva rent från medtagen alkohol i de långa köerna in till den populära champagne-galoppen, då studenter dricker champagne mitt på dagen.

– De framför mig blev fråntagna flera flaskor, det är bra, säger Ellen Ekberg som pluggar till personalvetare och står i kö till en av nationerna på förmiddagen.

Hon och hennes kompisar bär på varsin flaska vatten som de fått gratis från ett bord tidigare i kön.

– Det är superbra att man inte behöver köpa vatten, det hade jag aldrig gjort annars, säger Ellen Ekberg.

På flera ställen står stora cisterner med vatten och vattenflaskor delas ut överallt av bland annat kommunen och universitetet.

– Det är bra att så många dricker vatten. Varannan vatten-kampanjen verkar ha fått genomslag, säger regionpolischef Carin Götblad som är ute på fältet hela dagen liksom de andra polischeferna.

Carin Götblad berättar att flera studenter i nationsköerna sagt att de varit väldigt kissnödiga av allt vatten och undrat hur de ska lösa det.

– Det där får de planera själva, säger Carin Götblad och håller med kommenderingschefen Gabriel Ogden om att framgången med polisinsatsen är att polisen lagt sig på en lagom nivå.

– Vi ska inte ta över andras uppgifter, det är viktigt att hitta balansen och göra lagom ingripanden med fingertoppskänsla, säger hon och är uppenbart imponerad av både planeringen och genomförandet.

Det är också det som varit uppdragstaktiken under insatsen. Poliserna på plats har fått fria händer och ansvar har lagts på individen och grupperna. Det tillsammans med det ökade samarbetet med andra aktörer har varit nyckeln till framgång.

Listan över samverkan är lång och innehåller trafikavspärrningar, tidig stängning av Systembolaget, ambulerande vårdteam, flaggvakter för trafiken, socialtjänstens värmestuga och mycket annat. För tio år sedan planerade man var för sig, men nu samordnar man tidigt och det har varit en stor framgångsfaktor.

– Jag har varit kommenderingschef tre år i rad och vanlig polis några år tidigare på Valborg och detta är all time high i positiv bemärkelse, säger kommenderingschefen Gabriel Ogden framåt eftermiddagen.

Den preliminära summeringen efter kommenderingen visar på en lyckad insats med tanke på hur många som rört sig i Uppsala centrum, många av dem berusade. 145 LOB, två misshandelsfall, ett fall av våld mot tjänsteman och ett antal ringa narkotikabrott. Och redan har planeringen för nästa års Valborgsfirande börjat.