Löningshelg i Ystad

Inbrott, rattfyllor och slagsmål. Svensk Polis följde med Ystadspolisen kors och tvärs över Österlen en lördagsnatt efter löning.

"O'boy vilket vackert väder, solen lyser i dag". Kvällens trubadur tar i från tårna. I refrängen fyller Peps Persson-dängan inte bara det lilla dansgolvet, den får rökarna som hänger utanför krogen att sjunga med. Att sommarstaden Ystad är insvept i rå, nollgradig marsvind spelar ingen roll.

Det är kväll, det är party, det är lördag efter löning. Men för en storvuxen man i 20-årsåldern är kvällen redan slut. Halsande en petflaska med sprit har han snavat sig fram över kullerstenen. Vakterna stoppar honom i dörren och bråket ligger i luften. Men det hinner aldrig eskalera, två patruller är bara runt hörnet. Och de behövs båda två, att få in den fäktande mannen i baksätet kräver fyra man, att få in honom i cellen på arresten likaså.

– Det här måste bli en anmälan om våldsamt motstånd, säger gruppchef Patric Thelander.

– Och kvällens första LOB. Sannolikt inte den sista, tyvärr, säger han.

Helgnätterna handlar till stor del om att hålla koll på traktens uteliv. Förutom ett par mindre krogar samt klubben "Lite mer" i Ystad, är det framför allt nattklubben Öja norr om Ystad som står i fokus de närmaste timmarna.

Uppemot tusen tjejer och killar har bussats ut till en gammal tegellada på slätten. Till pumpande house festas det hårt fram till klockan tre, då bussen står redo att köra dem hem igen.

– Vi lägger mycket resurser på att vara där. På det sättet undviker vi att akuten fylls av brutna näsor, säger Patric Thelander.

Lönehelger när festsugna människor har pengar på fickan innebär alltid ett extra tryck. Här i Ystad, särskilt om Öja har öppet, eller i ännu högre grad Tingvalla, en liknande men ännu större nattklubb i Tomelilla.

I dag är två extra patruller i tjänst, enkom för att hålla ordning på ungdomarna på Öja.

– Så har vi jämförelsevis också få fall av våld i offentlig miljö. Det kan vi faktiskt berömma oss själva med, säger Patric Thelander.

Lokalpolisområde Österlen täcker fem kommuner: Ystad, Tomelilla, Sjöbo, Skurup och Simrishamn, precis som det gjorde före polisens omorganisation. Sedan första januari ingår de i polisområde södra Skåne, liksom kommunerna på Söderslätt, i mellersta Skåne och Lund. Det är ett stort område, ett vanligt arbetspass avverkar de alla runt 40 mil på de smala landsvägarna.

– Det gäller att sprida ut bilarna så mycket vi kan. För synlighet och närvaro och för att minska avståndet om något händer, säger gruppchef Håkan Larsson under kvällens utsättning.

Den här natten får två bilar sin grundplacering inne i Ystad, medan de två extrapatrullerna håller sig till Öja en mil därifrån. En bil skickas till Simrishamn där det var stökigt kvällen innan, en annan ger sig av i riktning mot Tomelilla för att följa upp ett misstänkt hatbrott mot ett par från Gambia och, ska det visa sig, för att ta tag i två villainbrott strax före midnatt. Den trettonde polisen i tjänst, Joakim Wendel och hunden Uffe, har beting.

– Ett antal hundar ska alltid finnas till hands i Skåne, så för mig gäller det att vara med på radion och placera mig på strategiska platser, säger Joakim Wendel.

Det blir många ensamma mil i bilen, konstaterar han.

– Jobba ensam är så klart speciellt. Jag måste tänka mig för och kan inte på egen hand sticka huvudet i ett getingbo i Vollsjö, exempelvis. Det kan ta lång tid att få förstärkning. Området är stort och avstånden mellan patrullerna ofta långa, säger Joakim Wendel innan han ger sig av norrut.

Patric Thelander och kollegan Mattias Svensson kör mellan de två livligaste uteställena inne i Ystad för att etablera kontakt redan tidigt på kvällen. De hälsar till höger och vänster och är förnamn med både vakter och klubbägare. Efter Patric Thelanders tolv år som polis i trakten är det inte så konstigt. Mattias Svensson tog sin examen i somras, efter ett halvårs aspiranttid i Ystad. Men eftersom han tidigare jobbade som ordningsvakt i stan känner också han till nattlivet väl.

– Alla vet så klart vem man är på en så här liten ort, att man är polis. Men jag ser det bara som en fördel, säger Mattias Svensson.

Han svänger in på macken för att tanka. En Volvo rullar upp vid sidan om.

– Ser man på, här kommer ju min bil, säger Patric Thelander och ler stort mot chauffören som vevat ned rutan.

Det är hans dotter, i sällskap med ett gäng kompisar.

– Ta det lugnt nu! förmanar han henne och berättar att hon fick sitt körkort för bara tre dagar sedan.

Stöter på folk de känner gör de mest hela tiden. I synnerhet vintertid. Det är svårare att ha samma koll på sommaren, när Ystads invånarantal dubblas och Simrishamns tredubblas. Sommarmånaderna på Österlen är minst sagt intensiva, konstaterar Mattias Svensson. Dessutom sammanfaller de med när poliserna själva har semester. De får dock förstärkning under ett par särskilt utsatta veckor: Kiviks och Sjöbo marknad, Cruising i Ystad, Svedala Rock och Falsterbo Horse Show, liksom under fredagarna när ungdomar med bil träffas i Ystad, då runt tusen bilar trängs på en liten yta.

– Resten får vi klara själva, så trycket på oss är högt sommaren igenom, säger Patric Thelander.

Men de generella problembilderna är ungefär desamma, vinter som sommar, konstaterar han. Fast dubbelt så omfattande.

Inför omorganisationen gjorde de en ny probleminventering i samverkan med de fem berörda kommunerna. Bilden är tydlig. Förutom att hålla ordning under fredag- och lördagsnätter behöver resurser läggas på ungdomars narkotikabruk, där Spice seglat upp som ett av de stora problemen. En annan ordningsfråga är ungdomar med A-traktorer. Och de är många, enligt Mattias Svensson. Liksom mc-klubbarna. Flera av de stora är etablerade i Sjöbo, några även i Trelleborg. Därutöver har Ystad sin hårt trafikerade hamn.

– Flödet av gods är enormt. Men Gunvor eller Torleif som den numera heter, alltså den nationella insatsen för att komma åt nätverk i Östeuropa som begår stölder i Sverige, har gett fantastiska resultat, säger Patric Thelander.

I Ystad verkar de flesta medarbetare försiktigt positiva till den nya organisationen. Inte minst för att det finns en ambition att fler ska jobba i yttre tjänst och för att kvalitet ska värderas högre än kvantitet och pinnhål i statistiken. Men vad förändringarna kommer att innebära på sikt vet de ännu inte mycket om. Hittills, i nyläge 1, är det främst två faktorer de märker av: att ledningen numera sitter i Lund och att antalet civilanställda i Ystad minskat sedan timanställda och vikarier fått gå.

– En av konsekvenserna har blivit att vi själva nu måste ta hand om bilarna. Det tar av vår tid, säger Patric Thelander.

Radion sprakar till, kollegerna har just tagit en kvinna som krockat och smitit. Promille: 1,93. Kort därefter rapporterar hundföraren Joakim Wendel från Sjöbo. Någon har varit på staketet runt den stora bilhandeln i rondellen och han har nu span på en bil som kretsar runt i området, en bil som återfinns i en rad register.

– Dags att lämna Ystad, säger Mattias Svensson och trycker på gasen.

På en parkeringsplats i ett nattödsligt Sjöbo väntar Joakim Wendel. Han har stoppat bilen och två killar i 20-årsåldern, hemmahörande på andra sidan Skåne, sparkar i asfalten. En av dem visar sig vara dömd för narkotikabrott så sent som i somras. Huttrande snurrar killarna in sig i olika historier.
På väg söderut igen konstaterar Patric Thelander att 20-åringarna inte var något vidare på att ljuga, men att det trots allt inte fanns något att gå vidare med.

– Det tycks som att vi kom i tid, att vi avbröt dem, säger han.

Klockan börjar närma sig tre och nattens mest kritiska timme. Det är nu klubbarna stänger sina portar och busslasterna från Öja lämnar av runt tusen berusade ungdomar utanför kiosken i Ystad. Mattias Svenssons och Patric Thelanders pass är egentligen slut, men som så ofta jobbar de över. De behövs i korvkön, så att de gruffiga killarna aldrig har en chans att veva igång.

– Bara att vi är här har en lugnande verkan, säger Patric Thelander.

Fuktig vind blåser från havet och snart längtar de flesta hem till sängens varma täcke. Med magar dämpade av korv och burgare snubblar de iväg, tjejerna huttrande i sommarjackor och bara ben i vinternatten.