Eventpoliser testas på fotbollsmatcher

Isabel Thorén på Polismyndigheten är nationellt ansvarig för idrottsfrågor. Här svarar hon på frågor om eventpolisen

Vid matchen den 7 mars mellan AIK-Hammarby syntes poliser med röd märkning på västarna. Vilka är de?

– Det är så kallade eventpoliser, 16 handplockade personer som är särskilt duktiga på att kommunicera och som ska jobba närmare supportrarna vid utvalda matcher för att skapa en brygga mellan dem och polisledningen.

Varifrån kommer arbetssättet?

– Sedan Göteborgskravallerna 2001 har tusentals poliser utbildats i SPT, särskild polistaktik, som rönt stora framgångar vid demonstrationer men fungerat mindre bra vid idrottsevenemang. Erfarenheter från Danmark visar att det är värdefullt om supportrarna känner igen poliserna som kan bygga förtroende. Därför började Skåne med eventpoliser ifjol och nu ska Stockholm köra i 18 månader, liksom Göteborg och Malmö.

Vad gör eventpoliserna?

– Det handlar kort och gott om att bli bättre på att kommunicera och genom det få kunskap om vilka som är där för ett gott syfte och vilka som inte är det. Det är ett förhållningssätt där vi ser den våldsbejakande individen och inte gruppen som en stor massa vilket i sin tur bidrar till selfpolicing, när gruppen håller undan bland sina egna. Vid matchen i Stockholm var eventpolisen med på klubbarnas samlingsplatser, följde med till arenan och tillbaka.

Vad är skillnaden mellan eventpolisen och evenemangspolisen, de så kallade dialogpoliserna?

– Evenemangspoliserna jobbar kontinuerligt med dialogen med klubbarna och är så klart poliser men ska så långt som möjligt undvika att ingripa med tvång. Eventpoliserna jobbar också med dialog men kan växla upp om det börjar bli oroligt. Det finns också Deltaavdelningar som kopplas in vid röda lägen.

Varför kallas de "den röda polisen"?

– På den gula västen sitter en svart märkning med polis i röd text och det var supportrarna i Skåne som skapade det smeknamnet. Märkningen ska stärka vårt varumärke och det fick ett väldigt positivt genomslag.

Vilka förhoppningar har ni på eventpoliserna?

– Jag tror att vi kommer vinna förtroende för varje match, se mindre våld och färre ingrepp mot stora grupper där även oskyldiga kan komma i kläm. En lugnare folkfest för alla.