10 frågor till Anders Ygeman
Hur var det att få polisen på ditt bord?
– Jag blev glad och lite överraskad. De senaste åren har jag hållit på med trafikfrågor men jag är bred och bra på att gräva där jag står. Nu börjar jag kunna mycket av det jag ska.
Vilka brott har du själv begått?
– Jag svängde ut i bussfilen utanför Dramaten och fick böter. Men det var eoner av tid sedan. Som aktiv i SSU var jag med i en aktion för bostäder på Bromma flygplats och dömdes till dagsböter i tingsrätten men friades i hovrätten.
Polisens budget är omdebatterad. Har den nya myndigheten fått tillräckligt med pengar?
– Jag har stor förståelse för de som vill ha mer pengar till polisen. Samtidigt har man aldrig haft mer än i dag och antalet polisanställda har inte varit så här stort på 30 år. Nu gäller det att använda resurserna på bästa sätt.
Det var förra regeringen som satte igång omorganisationen. Hade du gjort likadant?
– Alla åtta riksdagspartier stod bakom detta och jag håller med om reformen i grunden. Nu måste vi pröva den nya polismyndigheten och upptäcker vi brister får vi rätta till dem.
Det talas mycket om vinsterna med att 21 myndigheter blev 1. Är det mirakelmedicinen?
– Haha! Nej. Det finns mycket vi kan göra för att utveckla polisarbetet som att föra in ett mer vetenskapligt arbetssätt, öka mångfalden inom polisen och göra rätt åtgärder i rätt tid.
Vilket europeiskt land har den bästa polisen?
– Det finns ingen modellpolis utan olika områden i olika länder som vi kan lära oss av. Just nu håller vi på med en sådan jämförelse. Svensk polis är bland de bästa i Europa och ska bli den bästa.
Hur då?
– Polisen ska slippa ta upp anmälningar om sådant som inte är brott, till exempel att man tappat sin mobil på stranden, eller sådant som är omöjligt att utreda. Att någon sett ett ufo är inte heller en uppgift för samhället, om ni inte först ger mig bevis på att de finns. Det ska bli mindre detaljstyrning och ett definitivt slut på pinnjakten. Poliser ska få vara poliser.
Vill du att civila utredare leder förundersökningar?
– I grunden är jag positiv, det är bra att berika polisen med annan kompetens. Jag kan också tänka mig att utbilda människor med expertkunskaper till att bli poliser, till exempel att den som läst 4 år till civilekonom lägger på 1,5 år till polis. Om man redan har högskolepoäng är det väldigt onödigt att läsa om.
Vad hoppas du ha uppnått inför nästa val 2018?
– Att vi har tagit in den första kullen som går en riktig högskoleutbildning till polis, att brottsligheten minskat och tryggheten ökat. Särskilt kvinnor och boende i socialt utsatta områden upplever otrygghet och vi måste se hur vi exempelvis kan lösa betydligt fler våldtäktsbrott och skapa tryggare miljöer på gator och torg.
Till sist, du står för att du gillar att lägga pärlplattor, utan att ens skylla på barnen. Hur kommer det sig?
– Det är en liten hobby jag har. Jag blev inspirerad av konstnären och serietecknaren Joakim Pirinen (skaparen av Socker-Conny som ställt ut hundratals pärlplattor på galleri).
Anders Ygeman
- Karriär i korthet: Distriktsordförande för SSU i Stockholm 1992–1996, sedan vice ordförande nationellt. Ordinarie riksdagsledamot sedan 1996. De senaste fyra åren ordförande i trafikutskottet.
- Intressen: Fotboll, löpning och att lägga pärlplattor