Vad gör en it-forensiker?

Yngre man framför ett skrivbord belamrat med tekniska prylar.

Robert Westling, it-forensiker i polisregion Nord i Sundsvall. Bild: Robin Nordlund

Narkotikaärenden, mord, inbrott, stölder, narkotika, sexualbrott, barnpornografibrott, misshandel – en it-forensiker kan vara med och utreda all slags brottslighet.

Men yrkesgruppen kan användas bättre tycker Robert Westling, it-forensiker på polisregion Nord i Sundsvall.

– Om en it-forensiker är med redan på planeringsstadiet inför en insats blir slutresultatet bättre. Alltför ofta glöms vi bort.

En it-forensiker är it-världens motsvarighet till kriminalteknikern. Den viktigaste arbetsuppgiften är att säkra bevis i bilder, chattar, sms, filmer, dokument och e-post.  Det rör sig om all slags brottslighet där man använt telefoner, datorer och digital utrustning som lagrar information.

Robert Westling, ursprungligen från Borlänge, har arbetat inom yrket i sju år. Datorer har alltid intresserat honom och efter studier på tekniskt gymnasium och högskola hamnade han i Sundsvall och arbetar nu för polisregion Nord.

En vanlig dag undersöker han en stationär eller bärbar dator. Då skruvas hårddisken loss, en kopia görs och beroende på krypteringsnivå kan arbetet vara mer eller mindre svårt.

– Är ägaren till datorn insatt och har skyddat informationen ordentligt är det i princip omöjligt att komma åt utan det rätta lösenordet. Dessutom säljs fler och fler datorer med kryptering som standard. Det skapar problem för oss eftersom det blir svårare att få fram information. Men ofta finns en svag länk. Den gör vi allt för att hitta, säger Robert Westling.

I början av 2015 arbetade Robert Westling med ett större narkotikaärende. Han lyckades med det nästan omöjliga och fick fram informationen i en krypterad dator. Därigenom kunde han säkra de bitcoin som använts i transaktionerna. En del av det beloppet beslutade tingsrätten skulle tillfalla staten.

– Det är alltid kul att ta sig förbi något som skapats för att inte upptäckas. I det här fallet rörde det sig om cirka 10 bitcoin, vilket i dagens värde motsvarar ungefär 40 000 kr.

Fakta om it-forensiker

Hos polisen arbetar i dag 102 it-forensiker. 20 av dessa är kvinnor. It-forensiker i Sverige arbetar främst för Tullverket, Försvarsmakten, Ekobrottsmyndigheten och polisväsendet.

Viktiga egenskaper

En it-forensiker bör ha grundläggande datautbildning på högskolenivå. Vidare behövs noggrannhet och ordningssinne, goda kunskaper i engelska samt förmåga att analysera, prioritera och se sammanhang.